Kris Wilson – a komikus comicos

Sokat gondolkodtam azon, hogy a közül a rengeteg gyönyörű mű és kiváló művész közül, akikre és amikre szeretnék sort keríteni az ismertetőim folyamán vajon kivel is kezdjem. Erős első cikket szerettem volna egy erős egyéniségről személyiséggel és humorérzékkel, több évnyi művészeti munkával a háta mögött és jól megfogható stílussal, ami minden képét áthatja.

Ahogy kedvenc online művészeti közösségem lapjait böngésztem elmélyülten, s a jobbnál jobb képekben gyönyörködtem a minap egy régi ismerős névre bukkantam. Azonnal tudtam, hogy noha művei stílusa nem a konvenciális színes-realisztikus képeké, ennek ellenére olyan színfoltja a művészeti közösség amúgy sem szürke skálájának, amelyet feltétlenül be kell mutatnom – most és itt.

Így választásom ezen a héten Kris Wilsonra és az ő képregényes formába bújtatott humorára esett.

 

All Night
All Night

Az ifjú művész már hat éve tevékeny részese a művészközösségnek, azóta csak itt (deviantart.com) 468 művét tette publikussá s lapját több, mint hétmillióan tekintették már meg.

Puppeted
Puppeted

Accessible
Accessible

Kris Wilson 22 éves, az USA-ban él és alkot. Nevéhez egyébként nem csupán az alkotóközösség által is közismert képek kötődnek. 2005-ben három másik neves alkotóval új projektbe kezdtek és hamarosan megalakult a “Cyanide and Happiness” néven futó webképregény, mely azóta is fut az explosm.net-en.

 

Blood
Blood
Dinner
Dinner

A képregénynek egyébként igen nagy a sikere – ahogy Kris Wilsonnak, úgy magának az oldalnak és a folyamatosan megjelenő képsoroknak is külön rajongótábora van, például a közösségi oldalakon is (Kris Wilson a Facebookon, a “Cyanide and Happiness” keresés eredményei a Facebookon, a legnagyobb Cyanide and Happiness rajongóközösség a Facebookon). Emellett több nyelvre is lefordították a képregényeket és több országban alakultak honlapok, blogok, melyek a fordításokat időről időre közzéteszik. A képregényeknek magyar fordító csapata is van; 2008 óta egy öt fős csapat igyekszik azon, hogy hazánkban is elérhetővé tegye anyanyelvünkön a C&H-t (blogukCyanide and Happiness magyarul a Facebookon).

 

Officer
Officer

Hogyan is indult az oldal? Hogyan lett ilyen híres egy sokak szerint egyszerűnek, butácskának tűnő stílus?

Az egész Kris Wilsonnal kezdődött. Mindössze 16 éves volt, amikor az első hasonló képsort lefirkantotta – először csak a saját szórakoztatására. Később géppel kezdte alkotni képeit és elérhetővé is tette azokat másoknak saját, Comicazi néven futó honlapján. Alkotásait megosztotta több fórumon is, így juthatott el az Explosm.net alkotóbrigádjához (Matt Melvin, Rob DenBleyker and Dave McElfatrick), akik éppen akkortájt akartak régi oldaluk (StickSuicide) helyett újat csinálni, amelybe az ígéretes tehetségnek tűnő Wilsont is bevették.

Innentől nem kellett sok ahhoz, hogy a legtöbb, az oldalon megjelenő képregényben átvegyék Kris stílusát, majd elnevezzék  az egyik alkotás alapján “Cyanide and Happiness”-nek a projektet. Hamarosan elérték a napi egymilliós nézettséget és közreadtak egy felhívást, melyben segítséget kértek a közönségtől, hogy különböző nyelvekre lefordíthassák a képsorokat. A felhívásra jóval többen jelentkeztek, mint remélhették volna – összesen több mint 1300 levél érkezett és több mint 20 nyelvre tudták már akkor elkezdeni a fordítást.

 

Building
Building

Wilson stílusa egyébként nyugodtan nevezhető szókimondónak, helyenként sértőnek is akár és cinikusnak. Ennek, és a gyakorta bolygatott “kétes” vagy morbid témáknak (maszturbáció, szexualitás, nemiség, pedofília, nemi erőszak, gyilkosság, erőszakos halál) valószínűleg van köze a képsorok felkapottságához – a mondat lehető legjobb értelmében.

Sperm
Sperm

A képsorok a témák ellenére sem hatnak offenzívnek – legalábbis szerintem a normális lelki életet élő emberek nem nagyon tekinthetik annak őket. Ez talán a rajzolástechnikából is adódik, vagy a karakterek személytelenségéből. Noha fel-felbukkannak hírességek is, összességében kevés a felismerhető vagy ismétlődő karakter.

Wait
Wait

Washington
Washington

Queen
Queen

Kris Wilson azonban nem csak képregényeket alkot. Fentebb már láthattunk pár példát a kicsit más stílusba tartozó művekre, most következzen még pár ilyen.

Goths and Punks
Goths and Punks
Yummy
Yummy

A képi alkotások mellett 2007-ben megjelent első zenei száma is, mely a “Colico” névre hallgatott. Számai az interneten is fellelhetőek itt.

Amennyiben a fenti néhány sor vagy kép meghozta a kedveteket ahhoz, hogy kicsit bővebben is utánnézzetek, vagy egyszerűen csak még több képét nézzétek meg. Kicsit alább megtalálható minden szükséges link, ahogy minden felhasznált forrás címe is.

 

Kris Wilson
Kris Wilson

Felhasznált források:

  1. Kris Wilson myspace accontja – http://www.myspace.com/kris_wilson
  2. Röviden néhány szó Kris Wilsonról – http://www.last.fm/music/Kris+Wilson
  3. Cyanide and Happiness a Comixpedián – http://www.comixpedia.org/index.php?title=Cyanide_and_Happiness
  4. Explosm.net – http://explosm.net/
  5. Cyanide and Happiness magyarul (régi blog) – http://cyanideandhappiness.freeblog.hu/
  6. Cyanide and Happiness magyarul (új blog) – http://cyanideandhappiness.blog.hu/
  7. Cyanide and Happiness a Wikipedián – http://en.wikipedia.org/wiki/Cyanide_and_Happiness
  8. Kris Wilson Deviantarton – http://kris-wilson.deviantart.com/

(Kis Andrea)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s