Montségur

I stand alone in this desolate space. In death they are truly alive.
Massacred innocence, evil took place. The angels were burning inside.

Centuries later I wonder why. What secret that they took to their grave.
Still burning heretics under our skies. Religion still burning inside.

(Iron Maiden – Montségur)

iconcatharBékés lankák között emelkedik meredeken 3000 láb magasba Montségur méltóságteljes erődítménye. A dél-franciaországi vár, amelyre manapság egy meredek kőúton juthatunk, már nem az, amelyik eredetileg itt állt a 11-13. században – azt ugyanis 1244-ben teljesen elpusztították. A mostani vár kövei nem fürödtek a védelmükbe húzódó katharok vérében, nem érezhették az eretneknek nyilvánítottak máglyáinak szagát, nem hallhatták a királyi katonák diadalmas kiáltásait, amikor azoknak sikerült bevenni a várat. Az új Montségur azóta sem élt át komolyabb katonai akciót – a régi emléke azonban szomorú, komor árnyként magasodik utódja fölé.

Kapcsolódó zenék

Iron Maiden – Montségur (Dance of Death, 2003)
Paradox – Heresy (Heresy, 1989)

cathars

 

I stand alone in this desolate space. In death they are truly alive.
Massacred innocence, evil took place. The angels were burning inside.

Centuries later I wonder why. What secret that they took to their grave.
Still burning heretics under our skies. Religion still burning inside.

(Chorus)
At the gates and the walls of Montségur. Blood on the stones of the citadel.
At the gates and the walls of Montségur. Blood on the stones of the citadel.
At the gates and the walls of Montségur. Blood on the stones of the citadel.
At the gates and the walls of Montségur. Blood on the stones of the citadel.

As we kill them all so God will know his own. The innocents died for the pope on his throne.
Catholic greed and its paranoid zeal. Curse of the grail and the blood of the cross.

Templar believers with blood on their hands. Joined in the chorus to kill on command.
Burned at the stake for their soul’s liberty. To stand with the Cathars to die and be free.

The book of old testament crippled and black. Satan his weapon is lust.
Living this evil damnation of flesh, back to the torture of life.

The perfect would willingly have died at the stake and all of their followers slain.
As for the knowledge of god they had claimed. Religion still burning inside.

Chorus

As we kill them all so God will know his own. The innocents died for the pope on his throne.
Catholic greed and its paranoid zeal. Curse of the grail and the blood of the cross.

Templar believers with blood on their hands. Joined in the chorus to kill on command.
Burned at the stake for their soul’s liberty. Still burning heretics under our skies.

As we kill them all so God will know his own. Laugh at the darkness and in God we trust.
The eye of the triangle smiling with sin. No passover feast for the curse of within.

Facing the sun as they went to their grave. Burn like a dog or you live like a slave.
Death is the price for your soul’s liberty. To stand with the Cathars and to die and be free.

Chorus

(Iron Maiden – Montségur)

A katharok

Az első katharok 1012 és 1020 között tűntek fel Limousin vidékén. 1022-ben Toulouse-ban sokukat kivégezték, de a délvidéken Aquitánia hercege, William védelme alatt viszonylagos békességben éltek.

A rejtett keresztény dualizmus helyett nyílt és antagonisztikus dualizmust hirdettek, magasztalva a szellemet és lenézve a testit, az eredendő bűnnel terhelt fizikai világot. Ezzel saját véleményük szerint közelebb álltak Jézus eredeti tanításaihoz, mint a korabeli egyház.

A katharok szerint a világot egy gonosz istenség teremtette, melyet a keresztények Sátán néven ismernek és úgy hitték, hogy a lelkek újjászületnek, mikor ettől az anyagi világtól elszakadnak és a test halála után az anyagtalan mennybe jutnak. Ezt az elszakadást, a világtól megrontatlan egyszerű élettel lehet elérni és az ilyen életet élőket perfectinek hívták (amit ma igaznak fordíthatnánk). Ezen igazaknak hatalmuk volt eltörölni egy személy bűneit, az anyagi világgal való kapcsolatát megszakítani, hogy ő halála után a mennybe mehessen. Az igazak, a korabeli egyház romlott és dúsgazdag életével élesen ellentétes, kifogástalan szegénységben éltek. A katharokat a kortársak többnyire hibátlan erényű embereknek írják le.

A feljegyzésekből úgy lehet érteni, hogy a kisszámú beavatott hittudósaik, akiket bons hommes-nak, azaz jó embereknek hívtak és perfectinek tartottak, felesküdtek arra hogy teljes nőtlenségben élnek, nem esznek húst, böjtölnek néhány napot minden héten és egy bizonyos számú „pater nostert” (Miatyánkot) imádkoznak minden nap.

Ezen erények által követőik, akiket megtérteknek hívtak, a perfectiket anyagtalan angyaloknak tekintették, de a mögöttük lévő tömegek egyáltalán nem voltak a hit dolgaiba beavatva, azaz minden erkölcsi tilalomtól, vallási kötelezettségtől szabadon élhettek és az egyetlen követelmény velük szemben csupán az volt, hogy haláluk előtt a lélek általi keresztséggel megtérjenek.

catharsburning

A franciaországi eretneküldözések és az albigens keresztes hadjáratok

A nép körében a katharizmus reális alternatívát jelentett az egyházzal szemben, hiszen a becsületességet és toleranciát, erkölcsi tisztaságot és rugalmasságot nem csak ígérte, hanem alkalmazta is. A 12-13. század fordulójára Dél-Franciaországban a katharizmus jobbára kiszorította a katolicizmust, ezért III. Ince pápa 1198-ban elhatározta, hogy egyszer s mindenkorra véget vet az albigensek mozgalmának.

Először békés áttérítő delegációkat küldött a térségbe, akiknek nemcsak a katharokkal kellett megmérkőzniük, hanem az őket védelmező nemesekkel, az őket tisztelő köznépekkel, és a helyi hatalmukat féltő bíborosokkal is. E delegációk különleges felhatalmazásukkal felfüggesztették a bíborosok hatalmát és az egyházból kiközösítették a nemeseket.

catharsmassb

1207-ben a pápa levelet írt Oroszlán Lajosnak, a francia uralkodónak, hogy birtokain erőszakkal nyomja el az eretnekséget. 1208-ban Toulouse grófja megígérte, hogy felszámolja birtokain az eretnekséget, de ténylegesen nem tett semmit. Pierre de Castelnau pápai legátus meggyilkolása után III. Ince pápa követelte a francia királynál az albigensek-katharok elleni Szent Háború megindítását, és előírta az összes kathar válogatás nélküli legyilkolását. Minden résztvevő számára az előző évi ígéretei mellé még adósságainak teljes kamatmentességét, a világi bíróságok hatáskörének megvonását és a papság azonnali védelmét adományozta.

Amikor 1209-ben megkérdezték a pápai legátust, Arnaud Amaury citeaux-i abbét, hogy miképpen különböztessék meg az ostromlott Béziers város katolikusait a katharoktól, ő jellemző módon azt válaszolta, hogy „Öljétek meg mindet, Isten megismeri az övéit.” A város teljes lakosságát (15000 embert) lemészárolták, Arnaud Amaury ezt írta róla a pápának: „Sem kor, sem nem, sem rang nem mentett meg senkit”.

A háború 1229-ben befejeződött, az elfoglalt területeket a pápa szétosztotta az őt támogató nemesek között, de a mozgalmat nem irtották ki, hanem inkvizíciót alapítottak, mely a következő 50 évben a mozgalmat csaknem egészében föld alá szorította. Az inkvizítorbarátok és a királyi hadsereg együttműködése véres jövőt hozott a tisztaságra és békére vágyó eretnekek számára.

Ennek a fél évszázados terrornak jellegzetességeit kiválóan példázza Montségur 1243-44-es ostroma és védőinek sorsa. A várúr és nevelt fia, Pierre-Roger de Mirepoix a mintegy tízezer fővel közeledő királyi hadak érkezésének hírére tizenegy lovaggal, százötven zsoldossal és ötszáz civillel felvonult a várba, hogy megvédjék hitüket, birtokaikat és életüket. Sok albigens volt közöttük, azok között pedig egy perfecti.

vár

Négyszáz lábbal a felszín felett, a falakon ontva vérüket védelmezték az erődöt a király elsöprő túlerejével szemben, akik azonban mit sem tudtak tenni a város bevétele érdekében. A harcok során a kathar térítők kiváló munkát végeztek – a védelem utolsó havában huszonöten letették a legvégső kathar esküt, így maguk is perfectivé váltak.

Miután a védők kilenc hónapig kitartottak, az időközben megtért tömegek kivonultak a várból, hiszen még az önvédelemből elkövetett vérontás is ellentétben áll a kathar életről szóló tanításokkal. A kivonuló százakat a keresztesek a helyszínen megkérdezték: „Hajlandó vagy lemondani eretnek nézeteidről és kívánod az Atya megbocsátását?” A nemmel válaszolókat a helyszínen meghurcolták és hatalmas máglyákon tömegesen elégették. A történelmi emlékezet szerint kétszázhúszan vesztették életüket egyetlen nap alatt. A kathar tisztaság a mindent elborító lángok és a hátramaradó, békésen szállingózó pernye martalékává lett.

vármegint

Az utolsó kathar erőd, Quéribus 1255-ben esett el. 1330 után az Inkvizíció feljegyzései már nem tartalmaztak katharok elleni eljárásokat.

They started on a distant shore
The rich believing with the poor
Fighting, striving hard to seek
A higher power with something else to say

Spreading their belief
praying for a life

(Chorus)
It’s the perfect way
But to the church it’s just called heresy
Heresy

Heretics, that and nothing more
Daring to renege on our gods law

It’s wrong for them to feel this way
Detrimental for the soul
Help them through this time
Disregard these lies

Chorus

Choose!

Cathars gaining more control
The choice is free, us or holy Rome

Join with us you’ll see the light
We have a holy right

Chorus

(Paradox – Heresy)

Érdekesség

Szerepjátékosoknak érdekes lehet. A Thoughtful Games Studio 2008-ban készített egy társas-szerepjátékot Montségur 1244 címmel, ahol a várat védő és hitükért önmagukat áldozó katharokat, templomosokat, perfectiket alakíthatunk, miközben a mesélő próbálja bevenni a várat. Azt, hogy a játék milyen kiváló, jól példázza, hogy 2009-ben megkapta a Legjobb Játéknak járó díjat a Történeti Játékok kategóriában, 2010-ben pedig két esetben is jelölték a legjobb játékok, legeredetibb ötletek közé. A Montségur 1244-ről bővebben itt olvashattok:
http://thoughtfulgames.com/montsegur1244/index.html

burn

Felhasznált irodalom

Montségur, Wikipedia (angol) – http://en.wikipedia.org/wiki/Montségur
Albigens hadjárat, Wikipedia (angol) – http://en.wikipedia.org/wiki/Albigensian_Crusade
Katharok, Wikipedia (angol) – http://en.wikipedia.org/wiki/Cathars
Katharok, Wikipedia (magyar) – http://hu.wikipedia.org/wiki/Katharok
Tran Dániel: Albigens keresztes hadjáratok, Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok Egyesülete (magyar) – http://www.lovagok.hu/tortenelem/az_albigens_keresztes_hadjaratok.html

(Fekete Márton)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s