Charmaine Olivia – álmokból valóság

Flowers
Flowers

Már az előző héten tudtam, hogy kiről szeretnék most írni, s már akkor igen sok festményt, rajzot és fényképet láttam a művésznőtől. Ahogy azonban utánajárva kicsit jobban kezdtem megismerni, úgy bűvölt el újra és újra egyre jobban ez az itthoni környezetünktől oly távoli stílus, mely egyébként nagyon közel áll a saját ízlésvilágomhoz.

Charmaine Olivia most 22 éves, San Franciscoban él és alkot. Képei hatalmas népszerűségre tettek szert, így neve igen jól ismert mára. Több kiállításon is túl van – szerte az USA-ban és még Ausztráliában is volt már lehetősége képeit ily módon bemutatni. Mindemellett párhuzamosan jópár hagyományos és internetes folyóiratnak, blognak, boltnak, lapnak is alkot rendszeres jelleggel. Saját erejéből és tehetségéből tanult meg rajzolni és festeni – nem is akárhogyan.

Aiyana
Aiyana

Obsidian
Obsidian

Emmeline
Emmeline

Pirate Silhouette
Pirate Silhouette

Antlers
Antlers

Swan Hat
Swan Hat

A hölgy saját bevallása szerint először szója szósszal rajzolt szalvétákra, s csak ez után kezdett el komolyabban foglalkozni a művészettel, s a fentiekhez hasonló képeket alkotni. Ezek a művek egyébként tintával és vízfestékkel készültek. A viszonylag konvencionális anyagok ellenére a sok apró, precíz vonal, a formák harmóniája és a nőies vonalvezetés egyaránt kiemelik a műveket egy “átlagos” tintázott vagy festett kép mellől. Stílusa – bár több hasonló ihlettetésű művészt is ismerek (rájuk későbbi cikkekben mindenképpen kitérek) – összetéveszthetetlen másokéval.

Ezeknél a képeknél gyakran kerülnek elő különböző vízi jelképek – például hajók, polipok, vagy éppen kalózjelképek. Ezek mellett gyakoriak a különböző állatok – főleg madarak és agancsosok -, illetve virágformák.

 

The Bride
The Bride

Muerta
Muerta

Boat Hat Silhouette
Boat Hat Silhouette

Madison
Madison

Little Houses
Little Houses

Whinter
Whinter

Kevésbé hirdetett rajzolt képei ugyan egyszerűbbek – többnyire olyan a hatásuk, mintha csak egy-két vonalból állnának összesen -, de stílusa azokon is jól láthatóan kirajzolódik. Legtöbbjük nőalakokat és madarakat ábrázol, általában több szín és forma, esetenként pedig pár szavas szövegek teszik érdekessebbé ezeket a műveket.

 

Aqua
Aqua

Ezeknél a rajzoknál is gyakran megjelenik a vízfesték és a különféle tinták, melyek mellett új elemként művésztempera is felbukkan a színes részeknél.

 

Vampire ladybird
Vampire ladybird
Catch and Release
Catch and Release
I Have Never Been Here Before
I Have Never Been Here Before

“Álmodó, festő, tea-ivó, saját magam tanította San Francisco-i művész vagyok. …” A művésznő honlapján valahogy így kezdődik a saját magáról írott rövidke bekezdés. A fentiek alapján annyira talán még nem érthető, hogy mitől is lesz ő festő – hiszen, javarészt kisebb méretű, vegyes technikával létre hívott képeit talán túlzónak tűnhet festményeknek nevezni. Annál inkább megérdemlik ezt a megnevezést az alábbi alkotások.

Feathers and Skulls
Feathers and Skulls

Különlegességüket nem csak az adja, hogy szinte fényképnek hatnak a használt anyagok ellenére is (olajfesték, ceruzák és tinta), de emellett közülük több falapokra készült, ezzel még érdekesebbé téve a kész alkotást.

 

Nautica
Nautica
Ophelia / Boat Shoulders
Ophelia / Boat Shoulders

 

Aveline
Aveline
Fox Masque
Fox Masque
The Garden
The Garden

A tetoválások, helyenként felbukkanó állatok és tengeri motívumok természetesen ezen képeknek is elmaradhatatlan részei. Festett képei közül kisebbek között kicsit más stílusúak is megjelennek – ezeket a fenti technikák és motívumok keveredése jellemzi.

 

Mechanical
Mechanical

Mindezek után talán már fel sem kell, hogy merüljön a kérdés – miért pont álmokból valóság lett a cikk címe? A varázslatos, meseszerű képek úgy gondolom, hogy minden szónál érthetőbben beszélnek. A művésznő bevallása szerint egyébként minden nap álmodik, s emlékszik is az alvás közben felbukkanó képekre. Ezekből alkotja meg később műveit.

Álmaival kapcsolatban csupán egy dolog zavarja; túl sok képet lát így, és gyakran az új képek elmossák a régiek emlékeit még a megvalósítás előtt. Talán ez az állandó ihletettség lehet a magyarázata annak, hogy ilyen fiatalon már több száz, igen szépen kidolgozott alkotása közismert.

 

Charmaine Olivia
Charmaine Olivia

Felhasznált források:

  1. Charmaine Olivia Facebookon – http://www.facebook.com/CharmaineOliviaArt
  2. Charmaine Olivia Devinatarton – http://charbage.deviantart.com/
  3. Charmaine Olivia hivatalos honlapja – http://charmaineolivia.com/
  4. Képei itt vásárolhatóak meg – http://www.etsy.com/shop/charmaineolivia

(Kis Andrea)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s