Dalton Ghetti – a ceruzák nagymestere

 

Alphabet
Alphabet

Dalton Ghetti művészete merőben új sok szempontból, s bár a későbbiekben is fogok érdekes, újszerű, gyakran meglepő művészeti formák képviselőiről írni – ez talán az első ilyen bejegyzésem.

Interlinked Hearts
Interlinked Hearts

Dalton Ghetti 1961-ben született Brazíliában. Ma az USA-ban él és alkot. Művészetét szerte a világon jól ismerik, több fórum és blog is írt róla az utóbbi évek során.

Elmondása szerint már iskolás korában foglalkozott a ceruzák farigcsálásával, bár akkoriban még jóval alacsonyabb szinten – osztálytársai neveit véste be egy-egy ceruzába, hogy ezzel ajándékozhassa meg őket. Később, mikor elkezdett szobrászattal foglalkozni eleinte óriási, fából készült alkotások kötötték le – csak egy idő után gondolta úgy, hogy némi kihívás gyanánt minél apróbb műalkotásokat próbál készíteni. Eleinte több anyaggal próbálkozott (például krétával is), de számára az áttörést az első grafitba vájt szobor hozta meg.

Carved Heart
Carved Heart

A csodálatos miniatűr szobrokhoz mindössze három főbb eszközt használ a művész; borotvapengéket, tűket és szobrászkést. A tűkkel alakítja ki a lyukakat a művekben, illetve azokat a részeket, melyeknél bele kell mélyedni a grafitba. Érdekesség, hogy nagyítót nem hajlandó használni az alkotásokhoz.

Alkotás közben...
Alkotás közben...

A leghosszab ideig készülő mű a több, egymásba kapcsolódó láncszemből álló szobor volt, melyet két és fél évig formált. Saját bevallása szerint különösen büszke erre a művére, hiszen olyan jól sikerült, hogy általában az emberek azt hiszik, hogy két ceruza van benne.

Interlinking chains
Interlinking chains

Az “egyszerűbb” figurák néhány hónapos munkát igényelnek, hiszen a művész egyébként nem ezzel tölti egész napját – néha munka előtt vagy után lát az alkotásnak, általában napi egy-két órára.

Elvis
Elvis

Persze a sok remekmű nem jöhetett volna létre sok gyakorlás nélkül. Ez alatt a gyakorlás alatt pedig rengeteg tönkrement szobor-kezdeményt kell érteni, hiszen ilyenek is akadtak azért bőven. A művész saját bevallása szerint eleinte nagyon rosszul fogadta, mikor egy-egy műve ketté tört vagy rosszul alakította és ezért nem folytathatta; sokszor több hónapnyi munka ment így tönkre egyetlen rosszul kiszámolt mozdulat miatt. Később azonban az idegeskedést felváltotta benne az a gondolatsor, mely szerint a szobrok persze eltörhetnek egyszer, de addig is érdemes megnézni, hogy melyikből mennyit tud kihozni a törés előtt. Azóta – saját bevallása szerint – sokkal kevesebbet hibázik és sokkal jobban tud haladni is.

Tiny Pencil Saw
Tiny Pencil Saw

A tönkrement műveket is elkezdte egy idő után másképpen szemlélni; egy külön dobozba gyűjtötte őket, mely kicsit több, mint száz ilyen ceruzát számlálhat mostanra. A doboznyi ceruzát együtt szeretetteljesen “The cemetery collection” (A temető(i) kollekció) névre keresztelte és tűkre ragasztózva, egy felületre feltűzögetve mindet kiállítja befejezett műveivel együtt. Elmondása szerint attól, hogy elrontotta őket, még mindig igaz, hogy hónapok munkája van minden egyes darabjukban, s noha mostanra talán halottak, akkoriban ő életet adott nekik.

The cemetery collection
The cemetery collection

Dalton Ghetti műveit nem árusítja pénzért – legfeljebb barátainak ad egyet-kettőt belőlük. Művei első nyilvános felbukkanása óta már kiállítása is volt Angliában, a New Britain Museum of American Art-ban, annak “Meticulous Masterpieces” címre hallgató bemutatója részeként 2010 augusztusában.

KeyRing
KeyRing

Sok más mű mellett a művész épp most azt határozta el, hogy a szeptember 11-ei áldozatok mindegyikének csinál egy-egy grafit könnycseppet. Saját számításai szerint ez nagyjából tíz évnyi munkát fog igényelni.

Cross
Cross

A művész alkotásai közül még többet az alább található linkek követésével találhattok – számtalan helyen szerepelnek mostanra művei, ezért igyekzetm csak azokat belinkelni ezek közül, melyek egymáshoz képest újat tartogathatnak…

Dalton Ghetti
Dalton Ghetti

Felhasznált források:

  1. http://www.yatzer.com/The-Pencil-Sculptures-of-Dalton-Ghetti
  2. http://www.bestdesigntuts.com/pencil-sculpture-by-dalton-ghetti/
  3. Facebook rajongói oldal  – http://www.facebook.com/pages/Dalton-Ghetti/149831331698349?v=wall#!/pages/Dalton-Ghetti/149831331698349?v=wall

(Kis Andrea)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s