Képzelt történet 1846-ból

Ihlet sokfelől érkezhet az ember felé, így sétálhat a Duna partján, üldögélhet zöld szigetein, de ha csak az utcákat járja is, érheti valami élmény, aminek hatására megerednek a rímeket visszatartó gátak az elmében.

Veszprémi Tivadar mindig úgy vélte, számára a kávéház jelenthet ihletet. Eleinte Pest számos kávéházában megfordult, de aztán, mikor hallotta, hogy az ifjak akkoriban az Úri utcában, a Herrengassén működő Fillinger kávéházába jártak, inkább oda tette át a törzshelyét. Nyugodt, béketűrő embernek tartotta magát, barátai sokszor báránykának is nevezték emiatt, így aztán a politizálás nem tartozott, nem tartozhatott kedvelt foglalatosságai közé.

Versikéket, versszakokat majd’ minden nap farigcsált, de egy idő után egyre kevésbé gördültek a sorok kapcsos füzetébe, amit mindig magánál tartott. Az ilyesmiért a gyakori lármát, a vagy két éve reggelente itt lézengő Petőfit meg asztaltársaságát, meg a folytonos politikai okoskodásukat okolta, akik úgy tűnt, ott szándékozták berendezni örökös törzshelyüket.

Kint kellemetlen, hideg eső volt, a város hangulata Veszprémire is átragadt. Mogorván olvasta vissza sorait, aztán fejcsóválva állapította meg, hogy ezek nem is lehetnek igazán az ő gondolatai. Kiszakította a papírt a füzetből, összegyűrte és a kávéscsésze mellé tette a galacsint, fizetett és elment. Úgy gondolta, vissza sem jön többet ebbe a zajos, mindenféle lázító gondolattól forrongó helyre. Még hogy kávéház!

Pilvax

Ahogy távozott, a pincér, csak úgy kíváncsiságból, kicsomagolta a papírgömböcöt és átolvasta a sorokat. Aztán csendesen odament az egyik költőhöz, személyes kebelbarátjához, s átadta a papirost. Garay rápillantott a sorokra. Szót kért, megköszörülte a torkát, megigazította a szakállát, majd felolvasta a sorokat. Hosszan éljenezték az ismeretlen poétát.

Volnék vitéz huszár,

Negédes és hamis,

Asszonyt és szép leányt

Imádnék akkor is:

Hevemben kedvökért

Még vért is ontanék,

S bért vitézségemért

Csókokban váltanék.

Garay János költeménye a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán olvasható:

http://mek.oszk.hu/00600/00655/00655.htm#14

A Pilvax Kávéházról itt olvashattok röviden:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Pilvax

(Fekete Márton)

kokarda

A bejegyzés az “Unod a kokárdát” kezdeményezéshez készült. Olvass erről is!

Reklámok

3 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s