A forradalom első órái

 

Ezernyolcszáznegyvennyolc, március tizenötödike, szerda hajnal volt, Veszprémi Tivadar pedig már a kávéházban ücsörgött. Azt gondolhatták volna sokan, hogy már azelőtt az asztalánál volt, hogy Fillinger egyáltalán kinyitotta volna a helyet. Még csak néhányan voltak, búsan politizáltak, mikor Petőfi megérkezett.

Még korán volt, a költő tele volt erővel, tettrekészséggel, megint a baj sugallatát hozta. Mindjárt oda is lépett Bulyovszky Gyulához, aki Tivadarral ült egy asztalnál, s épp a dolgokról beszéltek. Bécsről, Kossuth-ról meg Széchenyiről, s hogy vajon Pozsonyban épp mit cselekszenek, mit terveznek az országgyűlésen.

Petőfi meghagyta Bulyovszkynak, hogy menjen Jókaihoz, akivel akkoriban a költő és felesége egy lakást bérelt. Tivadar is meghívatta magát s Petőfi engedett, pedig különösebben nem kedvelte Bárányt, ahogy Veszprémit nevezte. Hát, Tivadar sem kedvelte Petőfit, de nem akart kimaradni most semmiből, amikor két napja elérte Pestet a bécsi forradalom híre!

Hazamenvén, Petőfi előadta szándékát a sajtó rögtöni fölszabadításáról. Kis megfontolás sem kellett hozzá, a költők, írók és jogászok, akik összegyűltek Jókai körül, mind beleegyeztek. Még Tivadar is, persze. Hogyne!

Bulyovszky és Jókai proklamációt szerkesztettek, Vasvári és Petőfi meg keringett a szobában, előbbi egy bottal hadonászott unalmában. Egyszerre a botból egy szurony repült ki, egyenesen Bécs felé, anélkül, hogy bárkit is megsértett volna. Ez aztán igazán jó jelnek számított!

Amint a proklamáció elkészült, s indulófélben voltunk, Petőfi még megkérdezte, milyen nap van. Szerda volt, mire a költő így vélekedett: Szerencsés nap. Szerdán házasodtam meg!

Visszatértek a Pilvaxba, ahol felolvasták, aztán közösen csinosítgatták a Bulyovszky-Jókai proklamációt, mikor meg kész lettek, Petőfi elszavalta két nappal korábbi versét, a Nemzeti dalt. A lelkesedés határtalan volt, többen az asztalukra álltak, úgy tapsoltak nekik!

El is határozták, hogy sorra járják az egyetemi ifjúságot, s majd teljes erővel, egyetemi hallgatók és művészek, költők, írók együtt kezdik meg a „nagy munkát”, vagyis a forradalmat. Meg is fogalmazták nekik előre a nemzet követeléseit, a tizenkét pontot. Ebben Tivadar is segített. Mikor hosszan tanakodtak már azon, hogy miként lehetne frappánsan kifejezni a köztes vámhatárok eltörlését, a különböző magyarországi országrészek egyesítését, ő azt mondta: Unio. Hát ez lett a tizenkét pont utolsó követelése. Petőfi ügyet sem vetett rá, már indult is kifelé, de Jókai azért megveregette Tivadar vállát és megölelte. Egyetlen szóval te is igaz hazafivá váltál a mi szemünkben végleg és vissza soha nem vonhatón, barátom!

Először az orvosokhoz mentek. Szakadt az eső, de hiába – az orvosi egyetem udvarában ismét fölolvasta Jókai a proklamációt, Petőfi elmondta a Nemzeti dalt, ahol százak csatlakoztak hozzájuk. Tivadar végig ott volt, mindjárt az elsők mögött, csak épp nem látszott, nem vette tudomásul senki, hogy ott siet, talpal az élen.

Együtt vonultak a mérnökökhöz, ezektől a szemináriumra, a jogászokhoz vonult a számban és lelkesedésben egyaránt percenként növekedő sereg. A jogászok rohantak ki az utcára, hogy velünk egyesüljenek. Újra felolvasás, proklamáció és tizenkét pont, meg Nemzeti dal. Természetesen Petőfivel.

A refrénben előjövő esküszünk mindannyiszor az egész sereg felől visszhangzott, mely a téren állt.

Olvasnivaló

Petőfi Sándor naplójának részlete

http://www.operencia.com/gyermekoldalak/az-emberek-vilaga/1848-as-forradalom/toertenelmi-anyagok/1108-reszlet-petfi-sandor-naplojabol

Bulyovszky Gyula

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bulyovszky_Gyula

(Fekete Márton)

első cikk

második cikk

kokarda

A bejegyzés az “Unod a kokárdát” kezdeményezéshez készült. Olvass erről is!

Reklámok

2 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s